Restauracja Pod Białym Orłem

Lasoki 1C, 43-173 Łaziska Górne

Rezerwacja

Wybierz
0
Dorośli
0
Podaj liczbę dzieci

Rezerwacja nie obejmuje dań dla dzieci.
Informacja o liczbie dzieci służy przygotowaniu miejsca przy jednym stoliku a zamówienia dla dzieci składane są à la carte - w restauracji.

Liczba gości
Data
Godzina
0 Suma menu musi być równa liczbie dorosłych gości
Zamówienia dla dzieci składane są à la carte
Menu A
0
Menu B
0,00 zł Suma

Jeśli w wybranym przez Ciebie terminie nie ma możliwości rezerwacji on-line,  skontaktuj się z obsługą restauracji.

Menu A

69
Przystawka / zupa
Tradycyjny śląski rosół z makaronem.
Danie główne
Rolada wołowa, białe kluski śląskie i modro kapusta.
Deser
Tradycyjny jabłecznik z bitą śmietaną.
Alergeny zawarte w Menu A:
gluten, gorczyca, jaja, kazeina, kokos, laktoza, lizozym, łukin, mięczaki, migdał, mleko, orzech brazylijski, orzech laskowy, orzech makadamia, orzech nerkowca, orzech pekan, orzech pini, orzech włoski, orzeszki ziemne, pistacje, ryby, seler, sezam, skorupiaki, soja

Menu B

69
Przystawka / zupa
Tradycyjny śląski rosół z makaronem.
Danie główne
Udko z kaczki, białe kluski śląskie i modro kapusta.
Deser
Tradycyjny jabłecznik z bitą śmietaną.
Alergeny zawarte w Menu B:
gluten, gorczyca, jaja, kazeina, kokos, laktoza, lizozym, łukin, mięczaki, migdał, mleko, orzech brazylijski, orzech laskowy, orzech makadamia, orzech nerkowca, orzech pekan, orzech pini, orzech włoski, orzeszki ziemne, pistacje, ryby, seler, sezam, skorupiaki, soja

Restauracja Pod Białym Orłem

Restauracja powstała w 1902 roku w Łaziskach Górnych. Założyła ją i uruchomiła rodzina Państwa Korczyk. Od początku działalności nosiła nazwę restauracji "Pod Białym Orłem". Nazwa została użyta nieprzypadkowo. To właśnie biały orzeł widnieje na godle naszego kraju. W ten sposób założyciele pragnęli podkreślić polskie korzenie i staropolską tradycję, którą chcieli kontynuować w swojej działalności. Symbolem restauracji jest sylwetka białego orła z rozpostartymi skrzydłami. Symbolizuje on nie tylko staropolskie tradycje, którym hołduje restauracja, lecz także polską gościnność oraz tradycyjną smaczną polską kuchnię. Od 1988 roku obiekt stał się własnością rodziny Państwa Grzybowskich, jako spadek po rodzinie Korczyk. W roku 2000 Pan Zenon Grzybowski wraz ze swoją małżonką Ireną Grzybowską, pragnąc kontynuować rodzinną tradycję, przystąpił do remontu i odnowienia restauracji. W trakcie licznych prac remontowych zlikwidowano między innymi dużą scenę, w miejscu której urządzono zaplecze kuchenne oraz pomieszczenie dla pracowników. Powiększono także restaurację o balkon i salę VIP, urządzoną w antycznym stylu. Państwo Grzybowscy dołożyli wszelkich starań, aby nowa restauracja z jednej strony była kontynuacją wcześniejszej działalności, a z drugiej strony - by wprowadzała coś nowego i by mogła w pełni służyć gościom.