Jeśli w wybranym przez Ciebie terminie nie ma możliwości rezerwacji on-line, skontaktuj się z obsługą restauracji.
Restauracja Pod Białym Orłem
Restauracja powstała w 1902 roku w Łaziskach Górnych. Założyła ją i uruchomiła rodzina Państwa Korczyk. Od początku działalności nosiła nazwę restauracji "Pod Białym Orłem". Nazwa została użyta nieprzypadkowo. To właśnie biały orzeł widnieje na godle naszego kraju. W ten sposób założyciele pragnęli podkreślić polskie korzenie i staropolską tradycję, którą chcieli kontynuować w swojej działalności. Symbolem restauracji jest sylwetka białego orła z rozpostartymi skrzydłami. Symbolizuje on nie tylko staropolskie tradycje, którym hołduje restauracja, lecz także polską gościnność oraz tradycyjną smaczną polską kuchnię. Od 1988 roku obiekt stał się własnością rodziny Państwa Grzybowskich, jako spadek po rodzinie Korczyk. W roku 2000 Pan Zenon Grzybowski wraz ze swoją małżonką Ireną Grzybowską, pragnąc kontynuować rodzinną tradycję, przystąpił do remontu i odnowienia restauracji. W trakcie licznych prac remontowych zlikwidowano między innymi dużą scenę, w miejscu której urządzono zaplecze kuchenne oraz pomieszczenie dla pracowników. Powiększono także restaurację o balkon i salę VIP, urządzoną w antycznym stylu. Państwo Grzybowscy dołożyli wszelkich starań, aby nowa restauracja z jednej strony była kontynuacją wcześniejszej działalności, a z drugiej strony - by wprowadzała coś nowego i by mogła w pełni służyć gościom.