Ogień czy Woda Restauracja Florian

Chłodna 3, 00-891 Warszawa

Rezerwacja

Wybierz
0
Dorośli
0
Podaj liczbę dzieci

Rezerwacja nie obejmuje dań dla dzieci.
Informacja o liczbie dzieci służy przygotowaniu miejsca przy jednym stoliku a zamówienia dla dzieci składane są à la carte - w restauracji.

Liczba gości
Data
Godzina
0 Suma menu musi być równa liczbie dorosłych gości
Zamówienia dla dzieci składane są à la carte
Menu A
0
Menu B
0,00 zł Suma

Jeśli w wybranym przez Ciebie terminie nie ma możliwości rezerwacji on-line,  skontaktuj się z obsługą restauracji.

Menu A

99
Przystawka / zupa
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajem, ziemniakami i suszonym podgrzybkiem
Danie główne
Polik wołowy z sosem na bazie czerwonego wina podawany z puree ziemniaczanym aromatyzowanym truflą i kalafiorem ramonesco oraz młodym brokułem.
Deser
Tort bezowy z mascarpone na musie mango-marakuja.

Menu B

99
Przystawka / zupa
Krem z buraka z mlekiem kokosowym , serem feta i chrustem.
Danie główne
Polędwica z dorsza gotowana w mleku kokosowym z limonką i imbirem, puree ziemniaczane aromatyzowane truflą i warzywa z pasternakiem.
Deser
Tort bezowy z mascarpone na musie mango-marakuja i puder malinowy.

Ogień czy Woda Restauracja Florian

Prosimy o dokonywania rezerwacji 24h przed planowanym przybyciem do lokalu. W innym przypadku rezerwacja nie będzie uwzględniona. Na straży dobrego smaku. Nasza restauracja mieści się w dawnym kompleksie koszar wojskowych. Budynek został wybudowanym w XVIII wieku, był miejscem stacjonowania żołnierzy Gwardii Konnej Koronnej podległej bezpośrednio królowi. Dziś, przy ul. Chłodnej, 3 funkcjonuje w nim restauracja, będąca harmonijnym połączeniem różnych kontrastów jednej z najpiękniejszych części Warszawy. Jesteśmy jednym z najstarszych działających nieprzerwanie od 21 lat warszawskich restauracji. Budynek, w którym mieści się nasza restauracja należy do straży pożarnej, stąd też, za patronem strażaków, jej nazwa - Florian. Dwa żywioły - Ogień i Woda Koncepcja naszego lokalu dzieli go na dwa światy - ognia i wody, zarówno pod kątem menu, jak i funkcjonowania restauracji. ,,Ogień'' oznacza dania charakterystyczne, potrawy smażone na skwierczących półmiskach, poddymiane i wędzone w naszej własnej wędzarni. ,,Woda" kumuluje w sobie wysublimowane smaki a także dania gotowane, przygotowane metodą sous -vide bądź confitowane. Nasze wnętrza Wystrój lokalu również przypomina o podziale żywiołów. Zobaczycie Państwo u nas pastelowe obrazy, subtelne dodatki i sporo starych zdjęć nawiązujących do historii tego miejsca. Wystrój każdej z trzech sal jest zróżnicowany: Sala Biała- to elegancka, jasna sala, z możliwością podzielenia na dwie osobne części, idealna na biznes lunch i romantyczne spotkania z menu a la carte. Sala Klubowa – to największa, klimatyczna sala z luźniejszym charakterem, kominkiem i wygodnymi kanapami. Idealna na swobodne spotkania przy winie i piwie z menu BBG & Grill Sandwich. Sala VIP to mniejsza sala z elementami przedwojennego wystroju, znajduje się w niej duży, okrągły stół na 16 osób i kryształowy żyrandol, co pozwala na eleganckie, spotkania biznesowe czy przyjęcia rodzinne. Sala jest zamknięta na wyłączność dla naszych Gości.