Perliczka gościnność polska

Rynek 9, 20-112 Lublin

Rezerwacja

Wybierz
0
Dorośli
0
Podaj liczbę dzieci

Rezerwacja nie obejmuje dań dla dzieci.
Informacja o liczbie dzieci służy przygotowaniu miejsca przy jednym stoliku a zamówienia dla dzieci składane są à la carte - w restauracji.

Liczba gości
Data
Godzina
0 Suma menu musi być równa liczbie dorosłych gości
Zamówienia dla dzieci składane są à la carte
Menu A
0
Menu B
0,00 zł Suma

Jeśli w wybranym przez Ciebie terminie nie ma możliwości rezerwacji on-line,  skontaktuj się z obsługą restauracji.

Menu A

99
Przystawka / zupa
Zupa rakowa z ręcznie robionymi kluseczkami- nasza specjalność
Danie główne
Schab z kością z puree (puree truflowe, sos na bazie demi - glace, mix sałat )
Deser
Deser - monoporcja Ciasto dyniowe ( krem bawarski czekoladowy, żelka wiśniowa, polewa czekoladowa )
Alergeny zawarte w Menu A:
gluten, jaja, ryby, seler, laktoza, skorupiaki, mleko, orzech laskowy, orzech włoski, pistacje

Menu B

69
Przystawka / zupa
Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami i jarmużem
Danie główne
Kopytka szpinakowe w sosie grzybowym/pomidorki koktajlowe/świeży szpinak/ser bursztyn
Deser
Deser - monoporcja Ciasto dyniowe / krem bawarski czekoladowy/żelka wiśniowa/polewa czekoladowa
Alergeny zawarte w Menu B:
gluten, jaja, laktoza, mleko, orzech laskowy, pistacje, seler

Perliczka gościnność polska

Perliczka – miejsce gdzie gościnność przeplata się z polską kuchnią. Podaną elegancko i smacznie. Chcemy dać wam to co mamy najlepsze. Tradycyjne dania, smaki z domu, z kuchni babci, dobre wspomnienia, prostota i szacunek do produktu – to fundament naszej karty. Za każdym produktem stoi człowiek, jego historia i pasja. Szparagi, rzodkiew, ogórek, pomidor, sery czy dobra kiełbasa – to wyroby lokalnych dostawców. Sezon rządzi się swoimi prawami stąd na talerzu czasem jest kwiat nasturcji a czasem kwiat czosnku. Z ogródka naszej Mandragory tymiankiem, mięta czy lubczykiem zdobimy nasze talerze i doprawiamy potrawy. Perliczka – gościnność polska jest też dopełnieniem naszej oferty – kuchni żydowskiej i polskiej. W jednej kamienicy obok siebie zapraszamy do smakowania kuchni wielokulturowej: polskiej i żydowskiej. Smacznej i uczciwej. Żydowska restauracja Mandragora i Perliczka – gościnność polska – to jedna firma i jedna wizja – dobrze ugościć i dobrze nakarmić, tak by wracać do nas jak do przyjaciół. Gwiazdą naszego stołu jest oczywiście pieczona perliczka – nadziewana chałką i pstrągiem – ryba w tym farszu ma spełnia konkretną rolę – mięso perliczki nie jest suche, pięknie odchodzi od kości i ma delikatny smak. W naszej karcie nie może zabraknąć regionalnych potraw :piróg biłgorajski, lemieszka, ozorki, lin, flaki po lubelsku czy karp z pobliskich stawów….. i klasyk do zimnej dobrej wódki: tatar siekany z polędwicy wołowej! Zwieńczeniem posiłku jest nasza słodkość zamknięta w jajku – pyszny deser o smaku owocowym zamknięty w skorupce z białej czekolady ! Perliczka nie jest zwyczajnym miejscem, to restauracja połączona z galerią obrazów lubelskich artystów. Aktualnie ściany Perliczki zdobią pracę Tymka Toczyńskiego – cudownego i niezwykle zdolnego artysty młodego pokolenia. Obrazy są przeznaczone również na sprzedaż. Równolegle w drugiej sali można podziwiać grafiki Jana Skorba – niezwykle inspirujące prace nieżyjącego już artysty. Restauracja mieści się w zabytkowej kamienicy pod Lwami z przepięknym historycznym portalem – jest to jedna z atrakcji turystycznych naszego Starego Miasta. Tu można też otrzymać informatory turystyczne, mapki i informacje dla turysty. Można też zaopatrzyć się w pamiątkowe perliczkowe piwo ważone specjalnie dla nas w regionalnym browarze. Do zobaczenia!