Kurczak cieszy się dużą popularnością jako składnik prostych przekąsek, ale i wykwintnych potraw, które zachwycają [TM(1] nasze podniebienia. Piersi, skrzydełka, udka czy podudzia można przyrządzić na wiele sposobów. To doskonałe mięso do kulinarnych improwizacji. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na dania z kurczaka.

 

Kurczak pieczony

Jednym z najprostszych sposobów przygotowania kurczaka jest pieczenie. Można upiec go w całości albo tylko wybrane kawałki. Przed wstawieniem do piekarnika warto posmarować go oliwą lub masłem, a następnie przyprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawami według własnego gustu.

Pieczony kurczak jest chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Często podaje się go jako danie obiadowe, ale sprawdzi się też jako domowa wędlina na kanapki. Przed pieczeniem można go nafaszerować różnymi nadzieniami – takimi jak szpinak z serem feta, suszone pomidory lub grzyby i kasza jaglana.

Kurczak smażony

Kurczaka można także smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, mięso panieruje się w jajku i bułce tartej. Smażony kurczak jest popularny na całym świecie i często podawany z różnymi sosami, takimi jak: barbecue, czosnkowy lub miodowo-musztardowy. Dla dzieci dobrym pomysłem będzie kurczak w panierce z płatków kukurydzianych.

 

Kurczak duszony

Kurczaka można dusić w sosie pomidorowym, curry, białym winie lub bulionie. W trakcie takiej obróbki mięso staje się miękkie i aromatyczne, a sos nabiera głębokiego smaku. Jest to doskonały sposób na zachowanie soczystości mięsa.

 

Kurczak z grilla

Grillowanie kurczaka to świetny sposób na przygotowanie szybkiego, zdrowego i smacznego posiłku. Wcześniej warto go zamarynować w mieszance oliwy, soku z cytryny, ziół i przypraw. Grillowanie nadaje kurczakowi charakterystyczny smak i chrupiącą skórkę. Serwuje się go m.in. ze świeżą sałatą, warzywami oraz pieczonymi ziemniakami.

 

Przepisy na kurczaka – garść inspiracji

Kurczak w zupach i sałatkach. Filet z piersi jest doskonałym dodatkiem do zup i sałatek. Można go ugotować i pokroić na kawałki, a następnie dodać do zupy minestrone lub chińskiej. Grillowane kawałki mięsa to częsty dodatek do różnych sałatek – są głównym składnikiem m.in. sałatki Cezar. To bardzo popularne i pełne wartości odżywczych danie z piersią z kurczaka.

Kurczak curry. To popularne danie w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej. Mięso jest gotowane w aromatycznym sosie z dodatkiem przypraw takich jak: kurkuma, kumin, kardamon i imbir. Kurczak curry może być podawany z ryżem lub chlebem naan.

Kurczak po meksykańsku. Mięso jest duszone w sosie pomidorowym z papryką, cebulą i fasolą, a przyprawiane na ostro. Podaje się go zwykle z ryżem i tortillą.

Danie z piersią z kurczaka. Potrawy na bazie piersi z kurczaka są smaczne, zdrowe i uniwersalne – sprawdzą się na obiad lub drugie śniadanie. Ciekawym pomysłem na efektowną potrawę jest też przepis na kurczaka zapiekanego z serem i szpinakiem lub z orzechami i rodzynkami.

 

Polskie potrawy z kurczaka

Kurczak w galarecie. To tradycyjne danie, w którym kawałki kurczaka, warzywa i żelatyna tworzą galaretkę. To popularna potrawa na świąteczne przyjęcia.

Kurczak pieczony z ziemniakami. Kawałki kurczaka i ziemniaki są przyprawiane solą, pieprzem, ziołami, a następnie pieczone w piekarniku. Jest to proste i bardzo popularne danie na rodzinny obiad. Tak przyrządzonego kurczaka można serwować m.in. z mizerią albo surówką z selera czy też gotowaną marchewką z groszkiem na maśle.

Kotlety z piersi kurczaka a’la schabowe. Delikatne mięso wystarczy obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. To bardzo popularne danie z kurczaka na polskich stołach ze względu na smak i soczystość mięsa.

Kurczak faszerowany grzybami. Polskie potrawy z kurczaka to często propozycje z różnymi nadzieniami. Piersi z kurczaka należy naciąć i faszerować – w tym przypadku grzybami z cebulką. Następnie pozostaje je upiec, a jak będą rumiane, serwuje się je z ziemniakami z koperkiem.

Kurczak jest uniwersalny i łatwo dostępny, co sprawia, że jest popularnym składnikiem wielu potraw na całym świecie. Powyżej znajduje się tylko kilka sposobów na jego przygotowanie i garść inspirujących przepisów. Możliwości są praktycznie nieograniczone, dzięki czemu każdy może znaleźć swój ulubiony sposób na przyrządzenie tego mięsa.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Poradnik Restauratora - logo
Przegląd Gastronomiczny - logo
Papaja - logo
Szef Kuchni - logo
Raport Restauratora - logo
Kukbuk - logo
Horeca Trends - logo
Portal Spożywczy - logo
Naszemiasto - logo
Gastrowiedza - logo
RS - logo