Imprezy to okazja do delektowania i dzielenia się pysznymi potrawami z przyjaciółmi i rodziną. Jednak przygotowanie różnorodnych dań może być czasochłonne. Idealnym rozwiązaniem są sałatki, które pozwolą szybko zaspokoić głód gości, a do tego prezentują się efektownie. W naszym kulinarnym poradniku przedstawimy pomysły na sałatki, które doskonale pasują na różne uroczystości i imprezy.

 

Popularne sałatki na imprezę

Jeśli organizujesz spotkanie rodzinne albo wieczór z przyjaciółmi, warto postawić na lubiane i znane sałatki, które zawsze cieszą podniebienie. Oto kilka propozycji.

Sałatka ziemniaczana. Przyrządzana jest z gotowanych ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych, majonezu i przypraw. Można też przygotować ją w wersji dietetycznej, czyli z sosem z jogurtu naturalnego, soku z cytryny i musztardy. To idealny dodatek do grillowanych mięs lub ryb.

Sałatka jarzynowa. Stanowi klasyczne danie przygotowywane na różne okazje – często gości na świątecznym stole. Jej składniki to gotowane warzywa – ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, a także ogórek kiszony, kwaśne jabłko, groszek, kukurydza i jajka ugotowane na twardo.

Warzywa są drobno pokrojone i wymieszane z majonezem lub jogurtem, co nadaje sałatce kremowej konsystencji. Zwykle doprawia się ją solą, pieprzem i musztardą, a także posypuje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. To danie jest nie tylko smaczne, ale też pożywne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do obiadu.

Sałatka Caprese. Jest to klasyka włoskiej kuchni. Bazuje na pomidorach, mozzarelli, świeżej bazylii i oliwie z oliwek. Delikatna i smaczna sałatka może być samodzielną przekąską, ale też pasuje do lekkich obiadów czy dań z grilla.

Sałatka warstwowa w słoiku – sałatka z tuńczykiem. Warstwowe sałatki ciekawie się prezentują, ale także dobrze smakują, dzięki harmonijnemu połączeniu składników. Można je przyrządzić z różnych produktów – jak m.in. sałatka z tuńczykiem, śledziem, kurczakiem czy wegetariańska z burakiem.

Potrzebny jest tuńczyk w sosie własnym, trzy lub cztery jajka na twardo, groszek i kukurydza konserwowa, a także cebula, ser żółty, szczypior oraz natka pietruszki. Jej dopełnieniem będzie sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego oraz odrobiny musztardy.

Sałatka gyros. W podobny sposób przygotowuje się też sałatkę gyros – zamiast ryby należy dodać wcześniej przygotowane mięso z piersi kurczaka. To pożywna potrawa, która często jest serwowana jako dodatek do tradycyjnego greckiego dania lub jako samodzielna przekąska. Sałatka gyros będzie też świetna na spotkanie z przyjaciółmi albo lunch do pracy.

Sałatka grecka. To propozycja z oliwkami, pomidorami, ogórkiem, dobrej jakości fetą i oliwą z oliwek. Będzie świetną opcją dla miłośników lekkich smaków kuchni śródziemnomorskiej.

Sałatka Cezar. Można znaleźć różne przepisy na sałatki bazujące na Cezarze. W klasycznej wersji składa się ona z sałaty rzymskiej, oliwy z oliwek, czosnku, octu winnego, soku z cytryny, surowego żółtka, parmezanu i sosu Worcestershire. Często podaje się ją z dodatkiem piersi kurczaka albo krewetkami.

 

Sałatki fit

Jeśli Twoi goście preferują zdrowsze i mniej kaloryczne przekąski, oto kilka propozycji sałatek dietetycznych.

Sałatka z kurczakiem i awokado. Składa się z grillowanego kurczaka, awokado, sałaty i lekkiego dressingu na bazie oliwy z oliwek. To pyszny i niskokaloryczny dodatek albo samodzielne danie. Można ją dowolnie urozmaicać o inne składniki.

Sałatka z quinoą. Komosa ryżowa (quinoa) świetnie komponuje się z warzywami, suszonymi pomidorami i odrobiną oliwy z oliwek. To doskonała opcja dla osób dbających o zdrową dietę. Warto dodać do niej ser typu feta light albo kawałki kurczaka z grilla. Doskonale pasuje do niej także dressing na bazie oliwy truflowej.

Sałatka z tuńczykiem w wersji fit. Można też połączyć tuńczyka z ogórkiem kiszonym i koperkiem oraz oliwą z oliwek, by przygotować pożywną przekąskę z wartościowym źródłem białka. Całość doprawia się solą i pieprzem.

 

Sałatki wegetariańskie i wegańskie

Czas na sałatki warzywne, które wpiszą się w styl żywienia osób na diecie roślinnej. Poza tym dodatki bez mięsa są doskonałe jako przystawki do mięs.

Wegańska sałatka buraczana. Podstawą są w tym przypadku buraki, które można ugotować albo upiec, a potem pokroić w kostkę. Następnie trzeba je wymieszać z czerwoną cebulą, koperkiem, szczypiorkiem, ogórkiem konserwowym albo kiszonym. Sos przyrządzany jest na bazie oliwy, soku z cytryny i octu z czerwonego wina. Na koniec doprawia się ją solą, pieprzem i majerankiem.  

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami. Oto kolejne pożywne danie bez mięsa. Bazą jest podpieczony jarmuż, do którego dodaje się inne składniki – przepisy na sałatki można dowolnie modyfikować. Polecamy go z serem feta, grillowaną cukinią, papryką, prażonym słonecznikiem oraz suszonymi pomidorami.

 

Sałatki na deser

Sałatki na imprezę mogą być serwowane także w wersji słodkiej – będą idealne na grill w sezonie letnim i wiosennym.

Sałatka owocowa. Można wykorzystać różne owoce, a następnie przyprawić sałatkę lekkim dressingiem. Jej słodki smak docenią nie tylko dzieci. Zwykle podaje się ją razem z lodami lub bitą śmietaną.

Sałatka caprese z cytrusów. Wystarczy pokroić pomarańcze, grejpfruty i cytryny czy limonki w cienkie plastry i ułożyć na półmisku. Pozostaje udekorować je listkami świeżej mięty i prażonymi migdałami. Taka przekąska prezentuje się efektownie i będzie pasowała do deski serów i wędlin.

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami. Popularne są także sałatki warzywne z dodatkiem owoców oraz z nutą słodyczy. Smaczna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, malinami i kozim serem trafi w gust miłośników takich smaków. Potrzebny jest miks sałat, pomidorki koktajlowe, owoce oraz prażone migdały albo orzechy pekan. Zamiast malin możesz dodać borówki lub świeże i soczyste mango. Sos przyrządza się z oliwy z oliwek, soku z cytryny i syropu klonowego albo miodu. Całość doprawia się solą, pieprzem i rozmarynem.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo