Nie każde dziecko jest entuzjastą warzyw, ryb czy innych produktów, które uważamy za zdrowe i pożywne. Wielu rodziców zmaga się z problemem niejadka w domu, próbując wymyślić dania, które zachęcą malucha do jedzenia. Tymczasem dzieci najchętniej jadłyby frytki. Jak stworzyć menu dla najmłodszych, które będzie zarówno smaczne, jak i odżywcze? Oto kilka propozycji na obiad i na deser dla niejadka.

Dania dla dzieci niejadków – co na obiad?

Kluczem do sukcesu w karmieniu niejadka jest kreatywność i cierpliwość. Dobrej jakości składniki, atrakcyjna prezentacja i odrobina inwencji sprawią, że maluch z chęcią zasiądzie do stołu. Zdrowe dania dla dzieci też są smaczne, a do tego dostarczają cennych wartości odżywczych.

Warto też pamiętać o angażowaniu dziecka w przygotowywanie posiłków – gdy mały kucharz pomaga, chętniej próbuje własnoręcznie przyrządzonego dania czy wypieku. Dbając od początku o dobre nawyki żywieniowe dziecka, zaszczepisz mu je prawdopodobnie na stałe.

Kotleciki z kurczaka w chrupiącej panierce. Kotleciki przygotowujemy z mięsa z kurczaka, dodając do masy trochę startego sera i przypraw. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Są kruche, soczyste i mają atrakcyjny wygląd, który przyciągnie uwagę dziecka. Można je serwować ze świeżą sałatką i ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Kolorowy makaron z warzywami. Wybieramy kolorowy makaron w kształcie zwierzątek lub postaci z bajek. Do sosu dodajemy pokrojone w małe kawałki warzywa – m.in. pomidory, paprykę, cukinię, marchewkę i groszek. Wszystko mieszamy z ulubionym sosem dziecka, np. pomidorowym. To bardzo popularne i pożywne danie dla dzieci.

Ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Niektóre dzieci uwielbiają dania o słodkawym smaku. Ryż mieszamy z kurczakiem i polewamy sosem słodko-kwaśnym. Można dodać kilka kawałków świeżego ananasa, które dodadzą potrawie słodyczy.

Nuggetsy z piekarnika. Potrawy dla dzieci mogą bazować także na popularnych Fasf foodach. To dobry przepis na danie dla dzieci z mięsem w roli głównej. Nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne i będą odpowiednie dla dzieci. Podawaj je z surówką z kapusty oraz ryżem.

Kolorowe kopytka z warzywami. Dzieci lubią kolory, dlatego warto o tym pamiętać także w kuchni. Z powodu dodatku warzyw kluski nabierają różnych barw. Możesz podać je na talerzyku z postaciami z bajek, w towarzystwie kolorowych sztućców. Podawaj kopytka polane masłem klarowanym i cynamonem albo z sosem z cielęciny.

Domowe frytki. Popularne są też niezdrowe dania w… zdrowszej wersji – jak burgery, frytki czy wspomniane nuggetsy. Proponujemy upiec je nie tylko z ziemniaków, ale też batatów lub dyni. Wystarczy je posypać solą, pieprzem i ziołami (np. tymiankiem albo rozmarynem) i skropić oliwą z oliwek. Smakują nie tylko maluchom! To dobra alternatywa dla frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Mogą być samodzielną przekąską albo dodatkiem do dań obiadowych.

 

Zdrowe dania dla dzieci – co na deser?

W menu dla dzieci może znaleźć się też coś słodkiego. Nie musisz dodawać do deserów cukru, może to być m.in. ksylitol czy erytrol albo miód. Oto kilka inspiracji.

Naleśniki lub pancake z owocami. Cienkie, delikatne naleśniki można podawać z dowolnym ulubionym owocem dziecka. Można je serwować z bananem, truskawkami czy malinami, polewając wszystko delikatnie miodem lub czekoladowym sosem. Pancake z kolei, czyli placki amerykańskie, świetnie pasują do syropu klonowego.

Kasza z owocami. Może być: jaglana, manna albo kukurydziana. Jaglanka jest świetnym źródłem białka i żelaza, z kolei kasza manna jest bardzo lekkostrawna. Ugotowaną na mleku z odrobiną cynamonu podajemy z owocami i odrobiną miodu. Możesz też dodać rodzynki oraz orzechy. Taki deser nie tylko smakuje doskonale, ale jest też bardzo zdrowy.

Jogurt z musem owocowym. Prosty i szybki deser, który możemy przygotować z ulubionych owoców dziecka. Mieszamy je z naturalnym jogurtem i dodajemy odrobinę miodu lub syropu klonowego dla słodkości.

Lody własnej roboty. Lody własnej roboty to doskonały sposób na zachęcenie dziecka do spróbowania czegoś nowego, a jednocześnie zachowanie kontroli nad składnikami deseru. Przygotowywanie domowych lodów nie wymaga specjalistycznego sprzętu (choć maszyna do lodów może ułatwić pracę), a efekt końcowy może być równie pyszny, co ten z lodziarni. Prosty pomysł na pyszny deser to lody bananowe bez dodatku cukru. Wystarczą 3-4 dojrzałe banany i dodatki według uznania – m.in. kakao, masło orzechowe, wiórki kokosowe, cynamon czy czekolada.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo