Dynie, choć często kojarzone z Halloween, mają znacznie więcej do zaoferowania. Są smaczne, zdrowe i wszechstronne w kuchni. Poznajmy kilka popularnych odmian dyni, ich zalety i zastosowanie.

Popularne odmiany dyni

  • Dynia zwyczajna (hokkaido). Charakteryzuje się jasnym, pomarańczowym kolorem. Zawdzięcza go wysokiej obecności beta-karotenu. Miąższ jest słodki, zwarty i nie trzeba jej obierać, bo skórka mięknie podczas obróbki termicznej. To ułatwia i przyspiesza jej przygotowanie. Nadaje się do duszenia, smażenia, pieczenia czy grillowania. Doskonała do zup krem, sałatek, kopytek, past do pieczywa lub na frytki.
  • Butternut (dynia piżmowa). Ma kremowy kolor skórki i słodki, delikatny miąższ. Ma charakterystyczny kształt gruszkowaty i nieduże gniazdo nasienne. Wybornie smakuje zupa z dyni piżmowej na mleku kokosowym. Można też piec tę odmianę albo przygotować z niej puree. Dania z dyni piżmowej mają delikatny, lekko słodki smak.
  • Dynia muscat (francuska / prowansalska). Jest duża, z grubą skórką i ma intensywny, korzenny smak. To odmiana dyni pochodząca z Francji. Ma ciemną zieloną skórkę, która przechodzi miejscami w pomarańcz i żółć. Jej miąższ jest soczysty, gruby i zwięzły. Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni.
  • Dynia makaronowa (spaghetti). Kiedy jest ugotowana, jej miąższ można rozdzielić na nitki przypominające makaron spaghetti. Ma lekko podłużny kształt. Po przekrojeniu ma żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej rozdziela się na nitki. Taki „makaron” świetnie smakuje z sosem pomidorowym lub z warzywami i ulubionym serem.
  • Dynia oliwkowa. Mała, o ciemnozielonej skórce. Idealna do pieczenia i smażenia.

 

Wartości odżywcze dyni

Dynie są bogate w witaminy A, C oraz E, witaminy z grupy B i duże ilości kwasu foliowego, a także w błonnik i potas. Mają niską zawartość kalorii, co sprawia, że są doskonałe dla osób dbających o linię. Aktywnie wpływa na zdrowie i układ odpornościowy.

Należy do grupy przeciwutleniaczy i wspiera organizm człowieka w walce o prawidłową odporność. Zwalcza też wolne rodniki i może zapobiegać wystąpieniu chorób nowotworowych, takich jak rak jelita grubego, żołądka, piersi czy płuc.

Potrawy z dyni nie tylko zachwycają smakiem, ale też są skarbnicą wartości odżywczych. Dużą zaletą dyni jest fakt, że ma niewiele kalorii. W 100 gramach jest tylko 26 kcal. Zawiera też wiele innych minerałów, m.in. wapń, fosfor, miedź, żelazo, cynk i selen.

 

Zastosowanie w kuchni

Dynie można przyrządzać na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować czy blendować na zupy. Ich miąższ jest doskonały do ciast, placków, zup czy sałatek. Jeśli przyrządzisz zupę krem z dyni i zostanie Ci kawałek tego warzywa, możesz przygotować jeszcze smoothie czy puree. Jej różne odmiany sprawdzą się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich, smakuje też z dodatkiem ostrych przypraw. Pestki dyniowe również są jadalne – po uprażeniu stanowią smaczne przekąski pełne białka.

 

Przepisy na potrawy z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 średnia dynia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu, sól, pieprz, śmietanka do podania albo mleko kokosowe.

Przygotowanie. Dynię obierz, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj dynię, chwilę smaż, a następnie zalej bulionem. Gotuj, aż dynia zmięknie. Dodaj pół puszki mleka kokosowego. Całość zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli nie używasz mleka kokosowego, podawaj ze śmietanką. Zupa z dyni to tylko jedna z naszych propozycji.

 

Pieczona dynia z czosnkiem i rozmarynem

Składniki: dynia, 3 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, oliwa.

Przygotowanie. Dynię pokrój na kawałki. W misce wymieszaj ją z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, oliwą, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut w 180°C. Taka dynia może być wspaniałym dodatkiem do innego dania albo samodzielną przekąską.

 

Placki dyniowe

Składniki: 500 g startej dyni, 2 jajka, 100 g mąki, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie. Wymieszaj składniki, uformuj placki i smaż na złoty kolor na oliwie z oliwek albo na maśle klarowanym. Możesz dodać do nich ulubiony ser albo podawać na słodko – na przykład z żurawiną.

 

Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami

Składniki: 300 g puree z dyni, 200 g mąki, 150 g cukru, 100 g orzechów włoskich, garść rodzynek, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon.

Przygotowanie. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlej do formy i piecz w 180°C przez około 45 minut w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu pozostaw ciasto na kilka minut w formie, a następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

 

Gulasz z dynią

Można też przygotować wegetariańskie dania z dyni. Dynia doskonale komponuje się w gulaszach, nadając potrawie słodkawego smaku i aksamitnej konsystencji.

Składniki: mała dynia, dwie kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, marchewka, natka pietruszki, sos pomidorowy, masło klarowane, pieprz, sól, ulubione zioła, cebula, ząbek czosnku, bagietka.

Przygotowanie. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę albo plasterki, a następnie podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj sos pomidorowy i zagotuj całość. Udekoruj gulasz świeżą i drobno pokrojoną natką pietruszki i podawaj z bagietką.

 

Smoothie z dynią

Składniki: 200 g puree z dyni, 1 banan, 1 łyżka kakao, 200 ml mleka, łyżka miodu, szczypta cynamonu.

Przygotowanie. Wszystkie składniki zblenduj na gładki napój. Podawaj od razu.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo