Polska kuchnia słynie z różnorodności i smakowitości swoich dań obiadowych. Nawet jeśli masz ograniczony budżet, jest wiele wartych wypróbowania przepisów na pyszne potrawy, które można przygotować w domu. Poniżej znajdziesz garść inspiracji.

 

Polskie dania na tani obiad

Polska kuchnia oferuje wiele smacznych i jednocześnie przystępnych cenowo potraw na codzienny obiad. Mogą to być zarówno zupy, jak i tzw. drugie dania. Poniżej znajdziesz kilka z nich. Odkryj bogactwo polskiej kuchni – jak pierogi, barszcz czerwony, żurek z białą kiełbasą i wiele innych tradycyjnych dań.

Pierogi

Dla większości cudzoziemców są one symbolem polskiej kuchni. Pierogi to jedno z najbardziej znanych polskich dań. Można je przygotować w różnych wariantach – z mięsem, kapustą i grzybami, serem, ziemniakami, szpinakiem, kaszą i twarogiem oraz z owocami sezonowymi.

Pierogi są stosunkowo tanie, a ich przygotowanie może być świetną zabawą dla całej rodziny. Podawaj je smażone albo prosto z wody – z cebulką podsmażoną na maśle lub po prostu z kwaśną śmietaną. To powszechnie lubiane polskie dania obiadowe.

 

Zupa pomidorowa – z ryżem czy makaronem?

Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Potrzebne będą pomidory, cebula, czosnek, bulion warzywny lub mięsny, sól, pieprz i zioła.

W polskich domach często powstaje na bazie niedzielnego rosołu. Możesz również dodać trochę śmietany, aby nadać zupie kremowej konsystencji. Zupa pomidorowa świetnie smakuje z grzankami lub dodatkiem makaronu albo ryżu.

 

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to ikona polskiej kuchni, szczególnie popularny w okresie wigilijnym. Jest to tradycyjna zupa na bazie buraków, która ma intensywnie czerwony kolor i charakterystyczny smak. Barszcz można przygotować na wiele sposobów, jednak podstawowe składniki to buraki, kwas chlebowy, cebula, czosnek i liść laurowy.

Każdy region Polski może mieć własne tradycje i sposoby przygotowania tej zupy. Barszcz czerwony można podawać na gorąco z dodatkiem śmietany i kopru. To aromatyczne i sycące danie obiadowe, które doskonale pasuje także do kromki chlebak. Można też podawać barszcz czysty albo z kołdunami.

 

Placki ziemniaczane – na słono lub na słodko

Dania polskie często bazują na ziemniakach – można z nich przygotować m.in. kopytka, knedle czy placki ziemniaczane. Placki z kartofli to bardzo popularne danie w Polsce, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki.

Możesz je po prostu zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Placki smaży się tradycyjnie na oleju, ale można też przyrządzić je na patelni z teflonową powłoką. Podawaj je z gulaszem mięsnym albo grzybowym, kwaśną śmietaną lub cukrem.

 

Schabowy z ziemniakami i surówką

Polskie dania obiadowe to również różne mięsa. Schabowy z ziemniakami i surówką to klasyczne danie obiadowe, które często gości na polskich stołach. Do jego przygotowania potrzebujesz schabu wieprzowego, jajka, bułki tartej, soli i pieprzu. Mięso obtaczane jest w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na złoty kolor – tradycyjnie na smalcu. Podawaj je z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z marchewki czy kiszonej kapusty albo z kapustą zasmażaną.

 

Golonka – królowa mięs

Wśród tradycyjnych polskich dań nie może zabraknąć pieczonych mięs. Golonka to dolna część szynki lub łopatki wieprzowej z kością, którą gotuje się aż do miękkości. Jest serwowana zwykle z musztardą lub chrzanem i ziemniakami. Często na talerzu gości także kapusta. W każdym regionie jest przyrządzana inaczej – m.in. po wielkopolsku, sądecku, beskidzku czy pomorsku.

 

Bigos – nie tylko na święta

Bigos to tradycyjne polskie danie, które często jest przygotowywane na specjalne okazje. Głównym składnikiem jest kiszona kapusta, która jest duszona z mięsem, takim jak kiełbasa, boczek lub karkówka. Do niej dodaje się również suszone grzyby, cebulę, marchewkę, liście laurowe i przyprawy, a także kilka suszonych śliwek. To sycące danie jest idealne na chłodne dni i świetnie smakuje podane z chlebem, kaszą lub ziemniakami.

 

Kluski śląskie – z sosem pieczeniowym albo bułką tartą

Kluski śląskie to tradycyjne danie regionalne, które świetnie komponuje się z sosem pieczeniowym. Są one przygotowywane z mąki ziemniaczanej, jajek i soli. Gotuje się je we wrzącej wodzie, aż będą pływać na powierzchni. Można je podawać z sosem pieczeniowym albo grzybowym, a także z bułką tartą i masłem. To obfite i sycące danie albo dodatek do sztuki mięsa i warzyw.

 

Knedle z owocami – obiad na słodko

Niedrogie dania polskie to również potrawy z owocami. Knedle to smaczne i sycące danie obiadowe, które można przygotować z wykorzystaniem sezonowych owoców. Knedle to rodzaj klusek na bazie ziemniaków, które wypełnia się owocami – pasują m.in. truskawki, śliwki czy morele. Można je serwować z masłem i bułką tartą albo ze śmietaną i cukrem pudrem.

Polska kuchnia oferuje wiele smacznych i jednocześnie przystępnych cenowo dań obiadowych – zarówno mięsnych, jak i jarskich, wytrawnych, jak i na słodko.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo