Wegetarianizm i weganizm to dwa różne rodzaje diet. W potrawach wegańskich wykluczone są także produkty pochodzenia zwierzęcego. Przepisy na dania wege mogą być jednak zarówno zdrowe, jak i szybkie oraz proste do przygotowania. Oto polecane przez nas polskie wegetariańskie dania.

Na przestrzeni lat zdecydowanie wzrosła popularność kuchni roślinnej. Wegetarianizm i weganizm przyciągają zwolenników, a branża gastronomiczna odpowiada na to rosnące zapotrzebowanie. Weganie są bardzo rygorystyczni, jest to dla nich styl życia, a nie jedynie dieta.

 

Dawniej wybór dań jarskich był niewielki, dzisiaj w restauracjach jest bardzo dużo dań wege i wegan. W sklepach z kolei jest wiele produktów, które mogą zastąpić mięso. Poznaj bezmięsne potrawy polskie, które będą świetnym pomysłem na obiad lub posiłek do pracy albo na kolację w gronie znajomych.

 

Wybrane polskie dania wegetariańskie

Polska kuchnia wegetariańska bazuje na różnorodnych produktach, takich jak warzywa, strączki, zboża, owoce, oleje, orzechy i nasiona. Charakteryzuje się bogactwem i różnorodnością smaków. Wiele potraw tradycyjnych można łatwo zmienić na wegetariańskie – jak np. gołąbki.

 

Gołąbki z kaszą i grzybami

Gołąbki z kaszą i grzybami to pyszne danie wegetariańskie, które jest alternatywą dla tradycyjnych gołąbków mięsnych. Zamiast mięsa, w farszu tej wersji dania wykorzystuje się kaszę, podsmażaną cebulę i grzyby. Można wykorzystać w tym daniu dowolną kaszę – m.in. gryczaną lub jaglaną. Gołąbki serwuje się z sosem pomidorowym.

 

Stek z kalafiora z jajkiem i sałatką z ogórka

Typowe wegetariańskie polskie dania często bazują na sezonowych warzywach – jak m.in. kalafior czy fasolka szparagowa. Może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego steka. Wystarczy przyrządzić kalafior z grilla i podać z jajkiem sadzonym oraz sałatką ze świeżego i kiszonego ogórka. Ten stek z kalafiora z jajkiem i sałatką z ogórka to pełnowartościowe, smaczne danie wegetariańskie, które z pewnością zachwyci podniebienie wielu osób.

 

Tarta z warzywami

Krucha tarta z warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan, papryka i pomidory, to świetne danie na obiad albo lunch do pracy. Serwuje się ją posypaną tartym serem i zapieczoną w piekarniku.

 

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie w polskiej kuchni – serwowane na święta Bożego Narodzenia, i nie tylko. Wśród innych rodzajów wege są także pierogi ruskie (ukraińskie), a także pierogi z sezonowymi owocami – m.in. z jagodami lub truskawkami.

 

Bigos wegetariański

Bigos to tradycyjne polskie danie mięsne, ale można je łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wykorzystując kapustę, kiszone ogórki, suszone śliwki i grzyby. Można też dodać do niego soczewicę.

 

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną to pyszne danie, które można podać jako przystawkę, dodatek do dań lub jako główny posiłek. Mogą to być m.in. podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki. Polskie dania wegetariańskie często bazują na grzybach – są one popularnym dodatkiem do farszów. Grzyby ze śmietaną są znane w całej Polsce, ale smakują inaczej w każdym regionie.

 

Placki ziemniaczane

Polskie wegetariańskie dania często bazują na ziemniakach. Można z nich przygotować na przykład knedle, pyzy czy chrupiące placki ziemniaczane. To proste i pyszne danie, które można podać z różnymi sosami lub dodatkami, takimi jak śmietana, cukier, ser biały, czy gulasz wegetariański. Można też przygotować placki z dyni – trzeba ją zmiksować, dodać jajka, mąkę i przyprawy, a potem usmażyć i podać z cukrem pudrem lub dżemem.

 

Kopytka z twarogiem

Kopytka to rodzaj klusek ziemniaczanych. Ten popularny dodatek, serwowany do mięs, doskonale sprawdza się w wersji wegetariańskiej. Możne je wówczas serwować np. na słodko z twarogiem i okrasą z masła, cynamonu i bułki tartej albo po prostu ze śmietaną lub jogurtem i odrobiną cukru.

 

Zapiekanka ziemniaczana

To układane po sobie warstwy ziemniaków i pieczarek podawane z sosem beszamelowym i zapiekane z serem – smaczne i sycące danie. Może być samodzielnie serwowana albo jako dodatek do warzyw.

 

Kotlet schabowy z soczewicy

Ciekawa alternatywa dla klasycznego kotleta schabowego? Zamiast tradycyjnego mięsa, kotlet można z powodzeniem przygotować z ugotowanej soczewicy. Trzeba ją ugotować, a potem rozdrobnić w melakserze z pieczarkami i przyprawami. Z tak przygotowanej masy wystarczy uformować kotlety i panierować je w bułce tartej, a potem usmażyć na odrobinie oleju.

 

Polskie zupy

Zupa ogórkowa to bardzo popularne polskie danie, którego głównym składnikiem są kiszone ogórki. Jest podawana z ziemniakami i śmietaną. Innym klasykiem jest zupa na bazie pomidorów, z dodatkiem warzyw, np. marchewki, selera, cebuli i przypraw. Obie można ugotować na wywarze warzywnym.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo