Ulubione dania turystów odwiedzających Polskę to klasyczne potrawy z naszej rodzimej kuchni. Większość obcokrajowców chwali sobie m.in. pierogi, barszcz czerwony, bigos czy gołąbki. W czym tkwi sekret polskiego jedzenia?

 

Tradycyjna polska kuchnia nie jest tak wykwintna jak francuska ani popularna na świecie jak włoska, ale jest lubiana przez turystów. Potrawy są w większości proste i trafiają w różne upodobania. Polska kuchnia oferuje wiele smacznych i charakterystycznych dań, które cieszą się dużą popularnością wśród turystów. Sprawdź, co odwiedzającym nasz kraj smakuje tu najbardziej.

Pierogi

Jest to jedno ze zdecydowanie najbardziej znanych dań w Polsce. Są uwielbiane zarówno przez nas samych, jak i przez turystów. Pierogi serwuje się z różnych nadzieniem, mogą być przyrządzane na słono albo na słodko.

Najpopularniejsze polskie jedzenie to pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, z nadzieniem z białego sera i gotowanych ziemniaków oraz pierogi z jagodami lub truskawkami. Podaje się je prosto z wody albo podsmażane, a wersje słodkie ze śmietaną i cukrem. Można rzec, że jesteśmy mistrzami w ich przygotowywaniu – podobne najlepsze lepi się na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu.

 

Bigos

To tradycyjne polskie danie jednogarnkowe na bazie kiszonej kapusty, z dodatkiem różnych rodzajów mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów. Często dodaje się do niego także świeżą kapustę, cebulę, wędzone lub suszone śliwki i liście laurowe. Bigos powinien mieć lekko pikantny, kwaskowo-słodkawy smak.

Bigos słynie z charakterystycznego smaku i aromatu. Im dłużej jest gotowany, tym lepszy ma smak – warto dusić go jak najdłużej, by się dobrze „przegryzł”. Dodatkowo można go podlewać wytrawnym czerwonym winem. W restauracjach to popularna i lubiana przez turystów przekąska serwowana z pieczywem. Z najlepszego bigosu słynie wschodnia część kraju.

 

Pajda chleba ze smalcem

Mimo że w polskich domach taka przekąska to już rzadkość, często króluje na jarmarkach, eventach w plenerze czy w restauracjach. Chleb ze smalcem, skwarkami i ogórkiem kiszonym dawniej był podstawą w wielu regionach naszego kraju. Dzisiaj jest to raczej polskie jedzenie serwowane na różnych targach z regionalnymi daniami i produktami.

 

Barszcz czerwony z uszkami

Jest przygotowywany na bazie buraków – bazą są buraki ćwikłowe ukwaszone lub zaprawione octem. Podaje się go z uszkami, czyli maleńkimi pierożkami z farszem mięsnym lub grzybowym. Często dodaje się do niego kwaśną śmietanę. Tradycyjnie jest serwowany jako pierwsza potrawa na kolacji wigilijnej 24 grudnia, ale wielu z nas gotuje go znacznie częściej. Jest też w menu większości restauracji z kuchnią polską.

 

Placki ziemniaczane

Są popularnym daniem w polskiej kuchni. Przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków, które są mieszane z innymi składnikami. Smaży się je na złoty kolor i podaje się je z cukrem albo z gulaszem mięsnym i kwaśną śmietaną. Pamiętaj, że są bardzo sycące!

 

Żurek

Polskie jedzenie to również wspaniałe zupy. Jedną z nich jest żurek, czyli tradycyjna zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. To jeden z naszych kulinarnych symboli. Podaje się ją z dodatkiem białej kiełbasy, jajka i ziemniaków. Charakterystycznym składnikiem żurku jest także śmietana, która dodaje mu kremowej konsystencji, a także przyprawy (m.in. majeranek). Żurek często jest okraszony kiełbasą, suszonymi grzybami, boczkiem, żeberkami, białą kiełbasą oraz jajkiem na twardo.

 

Flaki

Flaki to danie kontrowersyjne – jednych obrzydzają, a innych przyciągają. W Polsce są przyrządzane od około XIV wieku. Tradycyjnie przygotowuje się ją z oczyszczonych i pokrojonych flaków – części żołądka wołowego, wieprzowego lub z innego zwierzęcia. Bywają dość wysoko na listach najbardziej obrzydliwych dań, jednak nie brakuje też turystów, którzy chcą ich chociaż raz spróbować.

 

Kiełbasa

Polska słynie także z różnych wędlin i kiełbas. Często podaje się je z grilla z pieczywem, musztardą i kiszoną kapustą. W sezonie wiosennym i letnim kiełbasa jest królową spotkań ogrodowych. Najlepsze są kiełbasy domowego wyrobu i tradycyjnie wędzone.

 

Gołąbki

Jest to danie z mięsnego farszu (mielone mięso wieprzowe lub drobiowe) i ryżu lub kaszy gryczanej i cebuli, który następnie zawija się w liście kapusty. Tradycyjnie serwuje się je z sosem pomidorowym i ziemniakami z wody.

 

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

Ten klasyk polskiej kuchni to panierowany schab wieprzowy smażony na złoty kolor – tradycyjnie na smalcu. Są to plastry schabu ubijane tłuczkiem, a następnie panierowanie w mące, jajku i bułce tartej. Schabowe podaje się z ziemniakami i kapustą zasmażaną albo z buraczkami.

 

Polskie desery

Sękacz. To tradycyjne polskie ciasto w kształcie wieży, które jest przygotowane z ciasta biszkoptowego na specjalnej obracanej obręczy. Jest wilgotne i ma delikatny smak.

Makowiec. Ten tradycyjny wypiek składa się z drożdżowego ciasta nadziewanego masą makową z bakaliami. To bardzo wykwintny deser, dlatego jest zwykle pieczony na święta Bożego Narodzenia.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo