Nie musisz lubić ani dobrze umieć gotować, by przygotowywać zdrowe i smaczne dania na obiad. Nie potrzebujesz wiele czasu w kuchni ani specjalnych umiejętności. Wystarczy 20-30 minut, kilka składników, chęci i obiad zaraz będzie gotowy. Polska kuchnia oferuje wiele możliwości – sprawdź, jakie polskie obiady polecamy.

Gotowanie szybko, zdrowo i smacznie jest osiągalne dzięki odpowiednio dobranym składnikom, technikom oraz prostym, ale smakowitym przepisom. Poniżej znajdziesz ogólne wskazówki, które pomogą ci osiągnąć ten cel. Umiejętność dobrej organizacji i logistyki zdrowego odżywiania pomoże zadbać o dietę na co dzień. Oto kilka porad i inspiracji.

 

 

Szybki polski obiad – kilka porad

 

Planuj posiłki. Warto mieć z góry zaplanowane, co chcemy gotować w ciągu tygodnia. Dzięki temu możemy zrobić listę zakupów i mieć wszystkie potrzebne składniki pod ręką, co pozwoli zaoszczędzić czas na bieganie po sklepach.

Przy planowaniu menu weź pod uwagę produkty, które masz w lodówce, swoje możliwości kulinarne oraz czas, jaki możesz przeznaczyć w ciągu dnia na przygotowanie posiłków. Można też zaplanować posiłki tak, by przygotowany produkt wykorzystać kilka razy – na następny obiad albo na śniadanie. Dobra organizacja jest możliwa, jeśli przemyślisz jadłospis dzień wcześniej.

Zdrowe nawyki. Wypracuj sobie nawyk wcześniejszego przygotowywania składników. Mając je w zasięgu ręki, oszczędzisz czas potrzebny na dodatkowe zakupy w ostatniej chwili. Mogą to być m.in. ugotowane i zamrożone rośliny strączkowe, własnoręcznie upieczony chleb, wcześniej przygotowane przeciery pomidorowe, dobre oleje roślinne. Dobrze przygotowany zamrażalnik to podstawa, by dbać o zdrową dietę nawet w zapracowany dzień.

Nie marnuj żywności. Zanim zaplanujesz polski obiad i udasz się na zakupy, najpierw sprawdź zawartość lodówki. Nie marnuj żywności. To problem na skalę globalną, który ma negatywny wpływ na środowisko, ekonomię i etyczne aspekty produkcji żywności.

Wykorzystuj świeże i sezonowe produkty. Świeże warzywa, owoce, mięso i ryby są bogatsze w składniki odżywcze i smakują lepiej. Dlatego wybieraj produkty sezonowe, które są tańsze i łatwiej dostępne. Owoce warto też mrozić w pełni sezonu, gdy są najsmaczniejsze i najsłodsze.

Czytaj więcej: Top 10 polskich potraw

Szybkie techniki gotowania. Dla oszczędności czasu używaj szybkich technik gotowania, takich jak gotowanie na parze, smażenie, grillowanie, duszenie lub gotowanie w jednym garnku. Przydatne będą do tego różne akcesoria – jak m.in. parowar lub szybkowar.

Unikaj przetworzonej żywności. Przetworzona żywność często zawiera dużo soli, tłuszczów trans i sztucznych dodatków. Staraj się wybierać świeże, naturalne składniki, aby danie było zdrowsze. Szybki polski obiad możesz przygotować z dobrej jakości produktów w około 30 minut.

Warzywa na pierwszym miejscu. Włącz do swoich dań więcej warzyw, które są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Mogą one być daniem głównym lub pysznym dodatkiem do mięsa, makaronu czy ryżu.

Czytaj więcej: Szybkie danie jednogarnkowe na imprezę

 

 

 

Proste polskie dania w kilka minut

Dania jednogarnkowe. Wszystkie składniki gotujemy razem w jednym garnku, na przykład gulasz wieprzowy lub warzywny. Może to być także ulubiona kasza z sezonowymi warzywami i ewentualnie dodatkiem mięsa (np. z kurczaka). Takie dania są niedrogie, proste i szybkie w przyrządzaniu. To udany pomysł na szybki polski obiad.

Zupy. Wyjątkowo szybkie i proste są do przygotowania zupy – m.in. jarzynowa, kalafiorowa czy wiosenna. Dobrym wyborem są także sycące i szybkie do zrobienia zupy krem – jak m.in. krem z dyni, białych warzyw czy pomidorów. Polskie obiady są zwykle dwudaniowe – zupa jest częstym wyborem na początek, bo rozgrzewa i zaostrza apetyt.

Omlety i jajka sadzone. Są proste w przyrządzeniu i można je podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Do jajka śmiało możesz zaserwować ziemniaki gotowane i mizerię albo szparagi.

Pieczenie. Proste danie polskie to również mięsa lub ryby z piekarnika. Serwuje się je z dodatkiem kaszy albo ziemniaków i warzyw.

Eksperymentuj. Kuchnia lubi kreatywność, dlatego nie obawiaj się eksperymentować z różnymi składnikami i smakami. To pozwoli ci odkryć nowe, szybkie i smaczne dania, które polubi cała Twoja rodzina.

Przygotuj większe porcje. Gotując, zrób większą ilość i zamroź resztę w porcjach. W przyszłości będziesz mieć pyszne polskie danie gotowe w kilka minut.

 

Podsumowanie

Gotowanie szybko, zdrowo i smacznie to kwestia planowania, wybierania odpowiednich składników i korzystania z prostych, szybkich technik gotowania. Dzięki temu możesz cieszyć się pysznymi posiłkami bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Powyższe sposoby wprowadzone na stałe pozwolą zaoszczędzić dużo czasu i zadbać o zdrowie oraz sylwetkę.

Czytaj więcej: Dania dla dzieci niejadków – co na obiad i na deser?

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Poradnik Restauratora - logo
Przegląd Gastronomiczny - logo
Papaja - logo
Szef Kuchni - logo
Raport Restauratora - logo
Kukbuk - logo
Horeca Trends - logo
Portal Spożywczy - logo