Tydzień Kuchni Polskiej jak zawsze przyciąga kulinarnych entuzjastów i wielbicieli restauracji Lublina. Każda restauracja, biorąca udział w wydarzeniu, ma do zaproponowania coś wyjątkowego. Przedstawiamy miejsca, biorące udział w tegorocznej edycji wydarzenia: najbardziej klimatyczne restauracje w Zamościu, Nałęczowie i Lublinie.
Gdzie dobrze zjeść w Lublinie? Nasze propozycje
Tinto Wine Bar Restauracja
Położona w centrum miasta Tinto Wine Bar Restauracja to idealne miejsce, jeśli dobre jedzenie w Lublinie to Twój cel. W Tygodniu Kuchni Polskiej na smakoszy czekają tu dwa zestawy dań. Do wyboru mamy krem z topinamburu z chipsami i słonecznikiem, pierogi z wołowiną oraz pomarańczowy sernik z białą czekoladą. Alternatywnie: krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem, fish cake z brokułem oraz daktylowe ciastko z lodami i toffi.
Legendy Miasta
Ciekawe restauracje Lublina? Legendy Miasta bez wątpienia znajdą swoje miejsce na tej liście. Menu na Tydzień Kuchni Polskiej obejmuje carpaccio z gęsi z truflą i pecorino romano, cepeliny z podwędzanym twarogiem, a na deser – ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym. W drugim zestawie znajdziemy natomiast gofra z kozim serem i pieczarką, żeberka z fasolką oraz ziemniakami z ogniska i ponownie ciasto marchewkowe.
Restauracja Nieznana
Restauracja Nieznana tworzy kanon najlepszych restauracji Lublina. Z okazji Tygodnia szef kuchni proponuje krem z buraków i jarmużu z żytnim chlebem, pieczoną przepiórkę z figami i purée fasolowym, a na deser wędzoną śliwkę w gorzkiej czekoladzie. Nie mniej interesujące jest drugie menu, zawierające kaczkę z pirogiem gryczanym i konfiturą z porzeczek oraz sandacza w koprze z pasternakiem i sosem rakowym, z ciastem fasolowym na deser.
Kardamon
Tydzień Kuchni Polskiej to wielkie święto dla każdego, kto uwielbia nowe smaki oraz restauracje. Lublin Stare Miasto nie zostaje w tyle — restauracja Kardamon to miejsce o bogatej tradycji kulinarnej. W pierwszym z ich dwóch specjalnych menu znajdziemy więc carpaccio ze śledzia z żurawiną, filet z sandacza na purée z selera oraz śliwkową tartę. Drugi zestaw obejmuje krem z grzybów leśnych, krokiet z kaszanką podkarpacką i konfitowane udo gęsi z ziemniakami oraz sałatką.
Siedlisko Folkloru Marzanna
Częste pytanie o Lublin to: gdzie zjeść tu można dobry obiad? Siedlisko Folkloru Marzanna, położone w Niedrzwicy Kościelnej, to idealna propozycja na połączenie wycieczki pod miasto z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Tradycyjna kuchnia, serwująca dania oparte na kuchni polskiej, przygotowała zupę borowikową z łazankami, golonkę z musztardą i zasmażaną kapustą, a na deser ciepłą gruszkę z syropem karmelowym i lodami. Druga opcja w Siedlisku to żurek z jajkiem, pierogi z mięsem oraz szarlotka z lodami.
Stara Łaźnia
Położona w Lubartowie restauracja Stara Łaźnia na co dzień oferuje przekrój smaków kuchni polskiej, żydowskiej i europejskiej. Także ich propozycje na listopadowe wydarzenie brzmią niezwykle apetycznie. Goście mogą spróbować złotej zupy czosnkowej z kreplachami, łososia z groszkiem cukrowym oraz torcik tiramisu. Alternatywne menu to krem z gruszki i pietruszki, polędwiczka w boczku z sosem borowikowym oraz gorąca szarlotka z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Jeśli szukasz dobrego jedzenia w Lublinie i okolicach — polecamy to miejsce.
Dwór Bogucin
Znajdująca się w dawnym budynku stacji kolejowej restauracja Dwór Bogucin przygotowała dania oparte na lokalnych produktach. Sałatka z pieczonych warzyw z sosem miodowym, filet z sandacza z kuleczkami chrzanowymi i truskawkowe parfait zachwycą każdego smakosza. Krem z dyni z mleczkiem kokosowym, kaczka z kluskami śląskimi i pieczonymi burakami oraz beza Pavlova z sosem borówkowym to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.
Firlejowe Sioło
Firlejowe Sioło, malownicza położona restauracja w Firleju, w trakcie Tygodnia Kuchni Polskiej zaprasza na zupę z leśnych grzybów z pieczywem, udo kaczki z sosem rodzynkowo-korzennym i jabłecznik z lodami. Alternatywnie zjeść tu będzie można żurek z jajkiem i białą kiełbasą, schabowego na smalcu z mizerią oraz sernik z musem truskawkowym. Firlejowe Sioło to najlepszy dowód na to, że dobre restauracje w Lublinie i okolicach to nie tylko Rynek czy Stare Miasto.
Restauracje Nałęczów: najlepsze polecenia
Karczma Nałęczowska
Jednym z piękniejszych miejsc Lubelszczyzny jest malowniczy Nałęczów. Restauracje tu oferują pełne spektrum lokalnych smaków i produktów. Tak jak Karczma Nałęczowska, specjalizująca się w dziczyźnie. W menu Tygodnia znajdziemy tutaj: żurek z jajkiem, placki po węgiersku z jeleniem i ciepły sernik z bitą śmietaną, alternatywnie: zupę z kurek, stek z jelenia oraz szarlotkę z lodami.
Retro
Retro to stylowa restauracja, inspirowana kuchnią regionalną i lokalnymi produktami. Ci, którzy zarezerwują tu stolik w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej, mogą wybierać pomiędzy zestawem: nóżki z golonki z musem chrzanowym, gołąbek z dzika w sosie z podgrzybków oraz blok czekoladowy, a menu złożonym z żurku z wędzonym pstrągiem, sandacza z kaszą jaglaną i remuladą oraz sernika z białą czekoladą i galaretką malinową.
Przepióreczka
Położona tuż obok Parku Zdrojowego w Nałęczowie restauracja Przepióreczka zaserwuje podczas Tygodnia Kuchni Polskiej kwaśnicę z wędzonym boczkiem i żeberkami, pieczoną kaczkę z sosem żurawinowym oraz tiramisu z kawą. Drugi zestaw to zupa węgierska, przepiórka faszerowana cielęciną i suszonymi śliwkami oraz sernik na ciepło z bitą śmietaną.
Gdzie zjeść w Zamościu? Restauracje warte wizyty
Piwnica pod św. Kazimierzem
Adres na dobre jedzenie w Zamościu? Zlokalizowana w XVII-wiecznych piwnicach, Piwnica pod św. Kazimierzem to jedna z najbardziej znanych restauracji Zamościa. Podczas wydarzeń Tygodnia Kuchni Polskiej szef kuchni proponuje wędzonego łososia z twarożkiem ziołowym, fileta z kurczaka z ziemniakami oraz crumble jabłkowe z lodami. Drugą opcją jest krem z pieczonego czosnku, filet kaczki z sosem wiśniowym oraz creme brulee z borówkami.
Lublin, Nałęczów i Zamość: najlepsze restauracje polecają się na czas Tygodnia Kuchni Polskiej! Wybierz się na kulinarne odkrywanie polskich smaków — sprawdź mapę biorących udział w wydarzeniu restauracji, zarezerwuj stolik i odkrywaj różnorodność smaków polskiej kuchni w autorskich interpretacjach.
Oto wszystkie wyjątkowe miejsca na Lubelszczyźnie, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej: