Mazury to region o niezwykłym kulinarnym bogactwie, a restauracje Olsztyna, Mikołajek czy Mrągowa oferują prawdziwą ucztę dla podniebienia. W gastronomicznym gąszczu łatwo się zagubić, dlatego ułatwieniem będzie nasz przewodnik. Wszystkie polecane restauracje biorą udział w Tygodniu Kuchni Polskiej: by skosztować proponowanych z tej okazję dań, wystarczy zarezerwować stolik!
Restauracje w Olsztynie: te miejsca musisz odwiedzić
Szukasz miejsc, gdzie kuchnia mazurska łączy się z nowoczesnością? Sprawdź polecane przez nas restauracje w Olsztynie. Stare Miasto słynie z wyśmienitego jedzenia i wyjątkowej atmosfery. Położona w sercu Olsztyna restauracja Nowe Retro podczas Tygodnia Kuchni Polskiej zaprasza na kulinarną podróż po smakach Mazur. Miłośników dziczyzny ucieszą pierogi z kaczką w sosie borowikowym, a wegetarian — kopytka w sosie winno-porowym z kurkami i wędzonym serem. Wśród wyjątkowych propozycji znajdziemy tu też rosół wileński z kołdunami. Nie zapominajmy o deserach: do wyboru sernik z sosem malinowym lub tarta gruszkowa w miodzie z cynamonem.
Masz ochotę na oryginalne, wyjątkowe jedzenie? Olsztyn ma w tej kategorii kilka mocnych propozycji. Restauracja Gęś i Zając, położona w sercu olsztyńskiego Starego Miasta to idealne miejsce, aby odkryć autentyczne smaki Mazur. Z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej szef kuchni przygotował m.in. biały barszcz z królika z białą kiełbasą i smażonymi kluskami, polędwicę z jelenia, podawaną z borowikami, parmezanem i czosnkową grzanką, a także comber z królika, serwowany z purée z batata i marchwi oraz kluskami ziemniaczanymi i sosem demi glace. Na deser bezwzględnie warto spróbować naleśnika pod koglem-moglem z powidłami śliwkowymi.
Wśród miejsc z wyjątkowym lokalnym jedzeniem to wciąż nie wszystko, co ma nam do zaoferowania Olsztyn. Restauracje tutaj oferują wyjątkową jakość, a Horyzonty Café to kolejny przykład miejsca, w którym zanurzyć można się w smakach mazurskiej kuchni. Na czas Tygodnia Kuchni Polskiej serwowana będzie pikantna zupa rybna i krem z dyni. Miłośnicy tradycyjnych polskich potraw docenią chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. Alternatywnie spróbować można smażonego sandacza z cytryną, frytkami i sałatą. A na deser klasyka: szarlotka na ciepło z lodami albo sernik z musem owocowym.
Miejscem, serwującym regionalne smaki na najwyższym poziomie, może pochwalić się też Olsztynek. Restauracja z Zielonym Piecem to idealna propozycja dla gości, stęsknionych za tradycyjnymi daniami, przygotowywanymi z lokalnych składników. W tegorocznym menu Tygodnia Kuchni Polskiej znalazły się więc potrawy bazujące na gęsinie, m.in.: pierś z gęsi z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, rosół z gęsi czy knedle z szarpaną gęsiną. Zwieńczeniem uczty będzie deser lodowy lub lekki deser chia.
Mrągowo: restauracje pełne tradycji w samym sercu Mazur
Na hasło "Mrągowo, gdzie zjeść?" od zawsze otrzymać można wiele smakowitych podpowiedzi. Lokalne smaki Mazur podczas Tygodnia Kuchni Polskiej poznać można w Hotelu Mazuria Country & Spa. Warto spróbować tu kapuśniaku lub zupy szczawiowej z purée ziemniaczanym i jajkiem. Miłośnicy mięs docenią polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na plackach ziemniaczanych, oraz kaczkę pieczoną w jabłkach z konfiturą śliwkową. Na deser do wyboru: placuszki z jabłkiem lub chałka pieczona z dynią – wypieki z lokalnych, sezonowych składników.
Restauracja Dzikie Szepty, zlokalizowana w malowniczym hotelu Star-Dadaj Resort & Spa, także przygotowała wyjątkowe menu na Tydzień Kuchni Polskiej. Inspirowany lokalnymi tradycjami jest krem z pieczonej dyni i gruszki, a także sandacz na purée ziemniaczanym z pieczonym czosnkiem i sosem borowikowym. Nie zabraknie również mazurskiej zupy rybnej z pieczonymi pomidorami i papryką. Dania mięsne reprezentuje konfitowana noga z kaczki z babką ziemniaczaną i modrą kapustą. Na deser: jabłka pod owsianą kruszonką z lodami.
Na wyjątkową kulinarną podróż przez smaki Mazur zaprasza położony w Bartoszycach Hotel i Restauracja Bartis. Na czas Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowano tu dania, oparte na lokalnych smakach i produktach. Na początek zatem — jesienny krem z dyni albo krem z kurek. Danie główne to eskalop drobiowy z sosem kurkowym, lub soczysta nóżka z kaczki z pieczonym jabłkiem i sosem żurawinowym, przywołujące smak tradycyjnej kuchni mazurskiej. Zwieńczeniem wieczoru będą słodkości – sernik cytrynowy lub gorący jabłecznik z lodami.
Restauracje Mikołajki: Gdzie dobrze i tanio zjeść
Obowiązkowym miejscem na trasie większości osób odwiedzających Mazury tradycyjnie pozostają Mikołajki. Restauracje tutaj od zawsze przyciągają miłośników kuchni regionalnej.
Zastanawiasz się, gdzie dobrze i tanio zjeść w Mikołajkach? Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej paletę regionalnych smaków przygotował New Island Pub. Na początek: wątróbka cielęca na palonym chlebie z dodatkiem musu z jeżyn albo rosół z halibuta. Następnie — pierogi z kaszanką i musem z rokitnika. Całość kulinarnej podróży dopełni domowy miodownik.
Restauracja Kolorada od ponad 25 lat przyciąga mazurskich smakoszy. Menu przygotowane tutaj z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej oddaje ducha tradycyjnej kuchni regionu, bazującej na lokalnych składnikach. Kwaśnica mazurska z żeberkiem i podgrzybkiem, gulasz z dzika z szyszkami ziemniaczanymi, krem z dyni z chipsem z tortilli czy gulasz z gęsich żołądków z goframi ziemniaczanymi to idealne przykłady tego, w jak wyjątkowy sposób klasyka łączy się tu w nowoczesnym podejściem. Na deser nie można przegapić ciepłej tarty śliwkowej z lodem śmietankowym czy klasycznej szarlotki na ciepło z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Jeśli szukasz najlepszych miejsc do przetestowania mazurskiej kuchni — sprawdź listę restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Zarezerwuj stolik jeszcze dziś i ciesz się niezrównanym wyborem dań, przygotowanych specjalnie na to wydarzenie.