Wrocław określany jest mianem jednego z najpiękniejszych miast w Polsce, dlatego przyciąga do siebie wielu turystów zza granicy, ale i z kraju. Wrocławski Rynek ma niepowtarzalny urok, a jego ulicami można z przyjemnością spacerować przez wiele godzin, gubiąc się w klimatycznych zakamarkach. Podczas przechadzek po Wrocławiu warto posilić się pysznymi, tradycyjnymi polskimi potrawami, których w tym mieście nie brakuje. Sprawdź, gdzie we Wrocławiu jest dobra, polska kuchnia.
Kuchnia polska - najbardziej lubiane potrawy
Prawdopodobnie nie ma osoby, która spędziła większość życia w Polsce i nie miałaby swojego ulubionego, polskiego dania. Polacy uwielbiają wracać do znanych smaków i tradycyjnych dań. Jednym z nich jest kotlet mielony lub schabowy, który gości na polskich stołach regularnie. Podawany jest najczęściej z gotowanymi ziemniakami i w towarzystwie ćwikły, czyli sałatki z gotowanych buraków albo mizerii. Jeśli mowa o mięsnych daniach, to równie popularne są gołąbki, czyli mięsny farsz, niekiedy z ryżem, zawinięty w liście kapusty, ugotowany i polany sosem pomidorowym. Do takiego dania świetnie pasuje uwielbiane przez wielu puree ziemniaczane. Gołąbki mają też swoje wegetariańskie wersje, bo nie tylko ci, którzy jedzą mięso je uwielbiają. Wegetariańskie gołąbki można zrobić np. z soczewicą albo pieczarkami. Jakie inne tradycyjne polskie dania kochają Polacy? Oczywiście pierogi. Najlepsze są te zrobione przez mamę lub babcię, ale w całej Polsce znajdzie się mnóstwo restauracji serwujących doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem, z farszem z białego sera, ziemniaków i cebuli. Niektóre z nich podają też pierogi na słodko, np. z truskawkami albo jagodami, jednak na najlepsze pierogi z owocami trzeba poczekać do lata.
Polska kuchnia w zabytkowych murach Wrocławia
Wrocław skrywa w swoich murach ogromny kawałek historii, również tej utrwalonej w kulinariach. Wizytówką miasta jest oczywiście rozległe Stare Miasto z Rynkiem Głównym na czele. Oprócz licznych kościołów i katedr, znajdziemy tam czynną synagogę, legendarną uliczkę Stare Jatki, której klimat jest w stanie przenieść w czasie, czy Halę Targową z niepowtarzalną, ceglaną fasadą i kamiennym wejściem oraz wielkimi oknami. Ten ostatni, to budynek wart odwiedzenia nie tylko przez swoją urodę, ale i przeznaczenie. W Hali Targowej po dziś dzień można kupić od lokalnych sprzedawców świeże owoce, warzywa, mięso i nabiał. W historycznych murach Wrocławia znajdziemy restauracje z polską kuchnią serwującą najpopularniejsze dania, ale też te charakterystyczne dla Dolnego Śląska. Są to np. pyszne kluski śląskie z dziurką, które najczęściej podaje się do zrazów mięsnych i modrej kapusty lub w wersji bezmięsnej same kluski z sosem grzybowym. Flagowym daniem regionalnym będzie żurek pochodzący właśnie z Dolnego Śląska, a więc nazywany też śląskim. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa “sauer”, co oznacza “kwaśny” bądź “ukiszony”. Żurek bowiem gotuje się na zakwasie, najlepiej domowym.
Czytaj więcej: Smaki stołeczne - Kuchnia polska w Warszawie
Wrocław - gdzie znaleźć najlepszą polską kuchnię?
Gdzie we Wrocławiu szukać najlepszych restauracji z polskimi potrawami? Najstarsza, zabytkowa część miasta to Ostrów Tumski, który przyciąga odwiedzających swoją niezwykłą atmosferą i gdzie można zjeść smaczne polskie dania. Całe Stare Miasto to obszar, w którym bez trudu znajdziemy restauracje z typową polską kuchnią i z tą bardziej regionalną, charakterystyczną dla Wrocławia i okolic. Restauracji z pyszną polską kuchnią z powodzeniem można szukać też w bliższych i dalszych okolicach Wrocławia. Zapewne będą one mniej oblegane przez turystów, a wśród nich mogą pojawić się prawdziwe kulinarne perełki.
Oto wszystkie wyjątkowe miejsca we Wrocławiu, w których skorzystasz z oferty Tygodnia Kuchni Polskiej: