Kasza jaglana, o subtelnym wyglądzie ziaren, zdobywa coraz większą popularność w świecie kulinarnym i zdrowego odżywiania. Kasza ta pochodzi z łuskanego ziarna prosa, zboża uprawianego od dawna [TM(1] na wielu kontynentach. Bez wątpienia jaglana to królowa kasz i zasługuje na szczególne miejsce w naszym menu. Jej wartości odżywcze i niezwykłe właściwości sprawiają, że jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale także podstawą wielu dań.

 

Rola kasz w codziennym menu

Kasze, w tym jaglana, odgrywają kluczową rolę w zdrowym odżywianiu. Są źródłem cennych węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym, co przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Poza tym błonnik zawarty w kaszach wspomaga trawienie, utrzymuje uczucie sytości i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jaglana kasza to ziarno prosa. Jest to jedno z najstarszych zbóż. Proso przybyło do Europy z Chin, a w średniowieczu było bardziej popularne od pszenicy. Jednak z czasem kasza jaglana została wyparta przez ziemniaka.

Jaglanka – bogactwo wartości odżywczych i właściwości prozdrowotne

Jest to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jaglanka stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, a także zawiera lecytynę i wiele ważnych składników mineralnych – jak m.in. magnez, fosfor i cynk. Ma też najwięcej żelaza ze wszystkich kasz, dzięki czemu chroni przed anemią.

Co więcej, kasza jaglana dostarcza cennych witamin z grupy B, D, E, K oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej wagi. Zrobiła dużą karierę w kuchni wegetariańskiej oraz w diecie bezglutenowej.

Co ważne, ma też właściwości odkwaszające (zasadotwórcze), czyli neutralizuje i usuwa toksyny, które gromadzą się w organizmie po spożyciu kawy, cukru czy produktów z mąki pszennej. Jest też bogata w antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Dzięki zawartości krzemu wpływa na kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci, przyspiesza regenerację po urazach, uelastycznia naczynia krwionośne oraz zapobiega odwapnieniu kości. Krzem jest pierwiastkiem łagodzącym stany zapalne. Jaglana kasza ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, antywirusowe i wzmacniające organizm, wspomaga detoksykację organizmu i regulację poziomu złego cholesterolu. Zawarta w niej lecytyna korzystnie działa na pamięć i koncentrację.

 

Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest łatwa w przygotowaniu. Przed gotowaniem warto opłukać ziarna pod bieżącą wodą. Stosunek wody do kaszy wynoszący około 2:1 pozwala uzyskać jej odpowiednią konsystencję. Dodaj więcej lub mniej płynu w zależności od swoich upodobań – możesz przygotować ją na sypko albo w wersji kleistej.

Gotujemy ją na wolnym ogniu, aż ziarna staną się miękkie i wchłoną całą wodę. Gotową jaglaną możemy podawać jako dodatek do dań lub wykorzystać jako bazę dla kreatywnych przepisów. Świetnie smakuje ugotowana z bananem, jabłkiem i cynamonem lub z innymi owocami. Rozgrzewająca jaglanka z syropem klonowym to doskonały wybór na pożywne śniadanie.

Włączając do swojego menu kaszę jaglaną, otwierasz drzwi do zdrowego i smacznego świata kulinarnego. Jej wszechstronność, wartości odżywcze oraz unikalny smak stawiają ją w czołówce ulubionych składników wśród smakoszy.

 

Cenna w kuchni

Kasza jaglana zawdzięcza żółty kolor karotenowi. Sięgaj po kaszę wyraźnie żółtą, najlepiej pochodzącą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Żadna kasza nie lubi wilgoci, trzymaj ją w szklanym, szczelnym słoiku.

Unikalny smak kaszy jaglanej sprawia, że stanowi ona doskonałą bazę dla wielu dań. Jej delikatność pozwala na łatwe połączenia z różnymi składnikami i tworzenie zróżnicowanych i apetycznych potraw. Można używać jej jako główny składnik dań głównych, jak i jako bazę do sałatek czy nawet deserów.

 

Kasza jaglana – wszechstronność w wykorzystaniu

Kasza jaglana może być wykorzystywana na wiele sposobów. Możemy ją gotować na sypko, podobnie jak kaszę gryczaną, by uzyskać delikatne, ziarniste danie. Możemy także wykorzystać ją do przygotowania kremowych dań z dodatkiem mleka roślinnego lub tradycyjnego, uzyskując pożywne śniadanie.

Tak przygotowana jaglanka będzie ciekawą alternatywą dla owsianki. Można dodać do niej też rodzynki, śliwki suszone i płatki migdałowe. Jaglana stanowi doskonałą bazę dla dań jednogarnkowych, curry, gulaszów czy zapiekanek. Sprawdzi się też jako dodatek do dań głównych albo sałatek lub zagęści pożywne zupy.

Możemy także używać jej w formie mąki do wypieków – takich jak placki, ciasta, naleśniki, amerykańskie pancake czy muffiny. Można z niej przyrządzić także deser z owocami, budyń lub pudding.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo