Tradycyjny polski obiad to zwykle rosół lub pomidorowa i kotlet schabowy albo pierogi z mięsem czy kapustą i grzybami. Są to potrawy od razu kojarzone z kuchnią polską. Na obiad u mamy albo babci zwykle podawane są właśnie te klasyki. Jednak Polska kryje w sobie dużo więcej kulinarnych skarbów – poznaj wybrane z nich.

 

Tradycyjne polskie dania

Polacy lubią dobrze zjeść, a nasza rodzima kuchnia słynie z różnorodności i ze specyficznych smaków. Kształtowała się też pod wpływem wielu innych kultur, co jest efektem burzliwej historii naszego kraju. W naszej kuchni można dostrzec inspiracje m.in. ruskie, niemieckie, żydowskie, włoskie, a nawet francuskie. Poniżej doradzamy, które tradycyjne dania polskie warto sobie przypomnieć.

Galareta mięsna

Najczęściej jest to galaretka drobiowo-wieprzowa. Jest to jedno z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, mimo że straciło na popularności. To danie ma swoje korzenie w tradycjach wiejskich. Składa się z wywaru mięsnego, w którym gotuje się mięso z warzywami i przyprawami. Następnie wywar jest odcedzany, a kawałki mięsa i warzywa są umieszczane w naczyniu. Po ostudzeniu wywar przybiera konsystencję galaretki.

Jest często podawana na zimno, pokrojona w plastry. Może być ozdobiona kawałkami mięsa, marchewką, natką pietruszki lub innymi dodatkami. Często serwowana jest jako przystawka na specjalne okazje, takie jak uroczyste obiady i przyjęcia.

 

Bigos nie tylko na Święta

Bigos jest jedną z głównych potraw na wigilijnym stole i tak zapewne kojarzy się większości, jednak jest doskonałym daniem nie tylko w okresie Świąt. Bigos to unikalna, lecz niezwykle prosta potrawa bazująca na kilku składnikach, a największą gwiazdą jest tu kapusta. Ważną rolę w tym daniu odgrywają aromatyczne przyprawy. Jest ich naprawdę sporo i to one, po kilku godzinach gotowania, nadają daniu jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Zapewne każdy Polak ma przedświąteczne wspomnienie o gotującym się przez pół dnia bigosie i jego zapachu wypełniającym każdy kąt mieszkania. Być może również przez to wspomnienie bigos jest jednym z uwielbianych polskich dań!

 

Śledź w oleju - tradycyjna i modna przystawka

Sposobów na przyrządzenie śledzia jest całe mnóstwo, jednak to ten klasyczny śledź w oleju z drobno posiekaną cebulką, kwaśno-słodki i soczysty, należy do najbardziej uwielbianych tradycyjnych dań-przystawek wśród Polaków. Historia tej potrawy sięga zapewne dużo dalej, jednak to w czasach PRL-u śledź w oleju był bardzo popularną i tanią przekąską na domowych prywatkach. Dziś, śledź z cebulką znajduje nierzadko swoje miejsce na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Można skosztować go tez w wielu tradycyjnych restauracjach, ale nie tylko. Śledzia w oleju z cebulką z łatwością znajdziemy w kartach modnych dziś miejsc, które nawiązują do tradycyjnej kuchni. Jest świetnym starterem na spotkaniach w większym gronie.

 

Ryby smażone lub pieczone

Polskie dania tradycyjne to również ryby – zwykle smażone lub pieczone. Zwykle są głównym bohaterem. Najczęściej są to pstrąg, dorsz, sandacz, śledź, szczupak, karp (nie tylko w Wigilię) oraz flądra. Serwuje się je z gotowanymi ziemniakami i surówkami – na przykład z kiszonej kapusty i marchwi.

 

Gołąbki

Są to nadziewane liście kapusty, najczęściej z farszem mięsnym i ryżem. Można też przygotować je w wersji wegetariańskiej – z kaszą gryczaną i grzybami. Gołąbki są duszone w sosie pomidorowym lub zasmażane i podawane jako danie główne. Pasują do nich ziemniaki z wody z koperkiem oraz sałatka z pomidorów i cebuli. Można też serwować je z pieczywem.

 

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

To, co wyróżnia kuchnię polską, to na pewno przewaga potraw mącznych. Wśród nich królują kluski śląskie, które wyróżniają się okrągłym kształtem oraz charakterystycznym dołkiem w środku. Wyśmienicie komponują się one z sosem pieczeniowym oraz kawałkiem pieczonego i aromatycznego karczku.

 

Żurek

Żurek to kwaśna zupa na bazie zakwasu żytniego, zaprawiana śmietaną i doprawiana solą, czosnkiem i majerankiem. Zawiera również kiełbasę, boczek, ziemniaki, jajka i przyprawy. Jest to tradycyjne danie podczas świąt Wielkanocnych, ale można go też przygotowywać na co dzień – świetnie rozgrzewa w sezonie jesiennym i zimowym. Można go serwować na różne sposoby – także z pure ziemniaczanym albo w specjalnym chlebku.

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to smaczne i popularne danie w polskiej kuchni. Po usmażeniu będą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Można je podawać jako główne danie lub jako przystawkę. Krokiety to smaczne i sycące danie, które jest często serwowane w polskich domach jako dodatek do barszczu czerwonego.

W wersji jarskiej będą też dobrym pomysłem na bezmięsny obiad. Ich sekret tkwi w prawidłowym usmażeniu – należy je smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, około 2 minuty z każdej strony. Farsz można też przygotować z kapusty oraz pieczarek.

 

Knedle – pomysł na słodki obiad

Wyjątkowo popularne i często wykorzystywane w kuchni polskiej są ziemniaki. Można z nich przyrządzić między innymi chrupiące placki ziemniaczane, pyzy czy knedle ze słodkim nadzieniem. Najczęściej nadziewane są śliwkami, ale można spotkać również warianty z innymi owocami, takimi jak jagody, truskawki, morele czy borówki.

Knedle są gotowane i podawane na ciepło, często polane roztopionym masłem, bułką tartą i posypane cukrem i cynamonem albo serwowane w kwaśną śmietaną. Dla jednych będą stanowić smaczny obiad na słodko, dla innych są niczym deser. To pyszne danie, które z pewnością zadowoli miłośników owocowych smaków.

 

Pierogi dla każdego

Chyba nikt się nie zdziwi, widząc pierogi na pierwszy miejscu. To absolutnie ukochane tradycyjne danie Polaków, także dlatego, że jest to potrawa, którą można podać na wiele różnych sposobów i każdy ma swój ulubiony. Oprócz tego, że dobre pierogi powinny mieć świeże i delikatne ciasto, równie ważny, jeśli nie najważniejszy, jest farsz. Ulubione pierogi Polaków to te z farszem z dobrze przyprawionego białego sera, ziemniaków i smażonej cebulki, z mięsem, z kapustą i grzybami albo z białym serem na słodko. Pierogi to nie tylko typowe polskie danie, ale i prawdziwy, narodowy comfort food.

 

Kotlet schabowy w roli głównej

Kotlet schabowy to na tyle uwielbiane, typowe polskie danie, że niektóre wegańskie restauracje stworzyły jego roślinną wersję, żeby zaspokoić silną potrzebę wegetarian i wegan. Jednak tradycyjny kotlet schabowy jest oczywiście sporą sztuką mięsa w soczystej panierce. Zazwyczaj podawany jest z tłuczonymi ziemniakami i surówką, mizerią, duszoną marchewką i groszkiem albo z buraczkami. Kotleta schabowego nie może zabraknąć na tradycyjnym weselu i w klasycznej, polskiej restauracji.

 

Tradycyjne polskie dania – desery

Omawiając polską kuchnię, trzeba też wspomnieć o deserach. Są to między innymi różne wypieki – jak faworki, racuchy, pączki oraz przede wszystkim drożdżówki i ciasta. Z tych najbardziej popularnych można wymienić szarlotkę, sernik, makowiec, babkę drożdżową lub piaskową, karpatkę, placek drożdżowy lub kruchy z sezonowymi owocami. W słodkiej tradycji ważną pozycję mają także budynie, kisiele, leguminy i kompoty.

Partnerzy Festiwalu

Food service 24 - logo
Horecanet - logo
Horecanet trends - logo
Nowości gastronomiczne - logo
Papaja - logo
Poradnik Restauratora - logo
Portal spożywczy - logo
Przegląd gastronomiczny - logo
Restauracja pismo - logo
Szef kuchni - logo
Wiadomości spożywcze - logo
WP - logo